Zelf-inzicht formulieren

Beschrijving van ND Hack

Zelfinzicht formulieren

  
Door veel met mijn autisme bezig te zijn, heb ik mijn zelfinzicht flink ontwikkeld. Het is van essentieel belang om veel over mijn gedachten, gedrag en reacties te weten. Dan kan ik namelijk analyseren hoe ik het de volgende keer beter, prettiger en/of makkelijker kan doen. Om mijzelf en anderen te helpen ben ik aan de slag gegaan met de toolkit van DYL om zo formulieren te ontwikkelen voor meer zelfinzicht. Met deze formulieren creëer je veel meer bewustzijn van dat wat erin je omgaat. Iets dat van essentieel belang is voor mensen met of zonder autisme. 

Hoe dan?
Ik wou dit proces sneller opgang kunnen krijgen en er voor zorgen dat anderen dit proces ook kunnen gaan ervaren. Juist, omdat het zo extreem helpend is. Maar waar begin ik? In mijn hoofd dacht ik dat een app een goede oplossing zou zijn in deze digitale wereld. Dit ben ik gaan testen met een samengesteld team van mensen met en zonder autisme. Wat bleek, een app was niet de oplossing. Het gaf meer stress en werkte niet zoals ik wou. Toen ben ik terug gegaan naar de basis. Ik ben toen gaan denken vanuit mijn schrijvers brein. Bij gebrek aan een beter woord.

 

De ontwikkeling
Ik ben gestart met een heel simpel week schema. Daarin staan vijf rijen met acht kolommen. Eén kolom voor elke dag met daarboven aangegeven (Dag). Daarnaast staan de vier categorieën: Denk, Doe, Zeg en Voel. Wederom met een vak voor iedere dag van de week. Later heb ik dit nog wat verduidelijkt met een beetje meer tekst, zodat je beter kan begrijpen waar het voor is bedoelt. Na het testen van dit formulier kwamen ik en mijn team erachter dat het toch niet genoeg is. De vakjes waren te klein en het moest nog duidelijker.

Geleerd hebbende van dit formulier, begon ik met wat de uiteindelijke versie is geworden. Een formulier waarop je zelf de dag en datum in kan vullen. Met zes in de plaats van vier categorieën: (Denk, Doe, Zeg, Voel, Spanning en Omgeving.) Met daarop duidelijke vragen die je eerste met ja of nee kan beantwoorden en je vervolgens nog een vervolg vraag stellen. Je kan dieper ingaan op dat waar het omdraait. Wederom hebben we ook dit formulier uitvoerig getest. We kwamen zo tot de conclusie dat dit goed was en er in onze ogen niks meer aan veranderd moest worden.

Bonus
Maar ontwikkeling en technologie staan niet stil en ik wou zelf nog wat meer. Daarom heb ik er nog een week schema bij gemaakt. Met als doel het dagelijkse inzichtformulier omzetten naar een week beeld. Het mooie is dat je beide formulieren los kan gebruiken, maar dat ze ook heel goed samen gaan.

Het gebruik van DYL
Ik heb de zes processtappen van DYL niet allemaal doorlopen en ik had ook niet telkens alle fases nodig. Dat lijkt misschien heel chaotisch, maar dat was het totaal niet. Ik heb namelijk de opdrachtjes gebruikt die ik op dat moment nodig had.

Eigenlijk begon het traject voor mij in de mijn focus fase. Dat is dus in fase twee. Aan de hand van het mijn ontwerpvraag canvas ben ik toen gaan kijken wat ik echt wou gaan maken. Ik had al wel een bepaald idee, maar dat had ik nog niet geformuleerd. Toen ik het voor mijzelf op papier had, ben ik naar de derde fase gegaan. De ideeën fase. Daarin heb ik drie onderdelen gebruikt. Mijn functies, Eisen en onderdelen en Schetsen. Bij Mijn functies en Eisen en onderdelen heb ik gewerkt met kaartjes om te bepalen waar mijn uitvinding aan moest voldoen. Vervolgens heb ik een schets gemaakt van een app op een telefoon die mij zou helpen tijdens drukke gesprekken. Daarna ben ik gaan kijken of er zulke apps bestonden in fase vier de Mijn oplossing fase. Die waren er, maar na wat testen (fase vijf) bleek dit niet te werken zoals ik dat wou. Daarbij ging deze app zijn doel voorbij, want het gaf mij niet dat zelfinzicht dat ik eigenlijk graag wou creëren voor mijzelf en anderen.

Ik keek terug naar alles wat ik had doorlopen (fase zes) en besloot toen een formulier te maken waarmee ik mijzelf vragen kon stellen voor meer zelfinzicht. Hierbij ben ik steeds tussen fases vier, vijf en zes heen en weer gegaan. Ik maakte namelijk een formulier, testte dat formulier, kreeg daardoor inzicht en veranderde dan het formulier weer. Dit deed ik, totdat ik mijn inzichtformulier had. Later maakte ik er zoals je weet nog het week schema bij. Ik mag niet alle stappen doorlopen hebben, maar de verschillende opdrachtjes bij de fases hielpen mij wel om tot mijn eindoplossing te komen.

Mijn tips
Wil je zelf ook iets ontwikkelen voor een probleem waar je mee zit? Dan heb ik een aantal tips voor je waar ik zelf ook handig gebruik van heb gemaakt.  

  • Zet je idee overzichtelijk op papier. (Visualiseer het.) 
  • Maak gebruik van de mensen om je heen. (Maak een team om je te helpen testen.) 
  • Leg jezelf geen druk op. Het gaat erom dat je jouw doel bereikt. (Het hoeft niet het meest nieuwe en innovatieve idee te zijn. Neem mijn formulieren ze doen wat ze moeten doen.) 
  • Neem soms afstand van je idee om er later met een frisse blik weer naar te kijken. (Dat zorgt voor een nieuwe en soms verassende andere blik op het idee.) 
  • Begin met werken aan je idee. (Uit het hoofd en in het doen.)

Download Link

Over mij

Bedacht door: Melvin

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven